logo

•• Antioxidanty vo výžive ••
 

Antioxidanty sú látky, ktoré nás chránia pred tzv. oxidačným poškodením (oxidačným stresom). To je dej, pri ktorom v našom tele dochádza k poškodeniu rôznych štruktúr vplyvom tzv. voľných radikálov - látok, ktoré sú potrebné pre fungovanie nášho organizmu (uplatňujú sa napríklad v jeho obranyschopnosti), ale za určitých okolností môžu organizmus poškodiť.
Za normálnych " zdravých " podmienok je tvorba voľných radikálov a antioxidantov v našom tele v rovnováhe. Ideálny je pomer 1 voľný radikál na 3 antioxidanty. Problém vzniká, ak je počet voľných radikálov vyšší, než je potreba, tento stav sa nazýva " oxidačný stres " alebo "oxidačné poškodenie" a je spájaný s mnohými rôznymi chorobnými stavmi. Medzi ochorenia, ktoré môže oxidačný stres vyvolať alebo komplikovať, patria najmä nádorové ochorenia, choroby srdca a ciev, poruchy imunity. Vyššia tvorba voľných radikálov bola zistená aj u osôb s psychickým ochorením ( depresia ), u osôb po operáciách a po úrazoch. V potravinách sa oxidačné poškodenie prejavuje napríklad žltnutím tukov či hnednutím svetlej dužniny plodov.

Antioxidanty nielen znižujú alebo úplne blokujú činnosť voľných radikálov v tele, majú navyše aj schopnosť opraviť molekuly, ktoré už boli radikálmi poškodené. Činnosť antioxidantov je vzájomne prepojená a tvorí celý systém ochrany proti pôsobeniu voľných radikálov. Celkovú silu všetkých antioxidantov v našom tele, ktoré spoločne bojujú proti voľným radikálom a ich negatívnym účinkom, nazývame antioxidačná kapacita.

Po chemickej stránke sú antioxidanty rôznorodou skupinou látok a vytvára ich všetky živé bunky. Niektoré sú prirodzenou súčasťou nášho obranného (imunitného) systému, iné sú rastlinného pôvodu alebo umelo vyrobené. Využívajú sa v potravinárskom, farmaceutickom a kozmetickom priemysle.


Antioxidanty telu vlastné
Mnoho látok v našom tele má prirodzené antioxidačné vlastnosti. Patrí sem napríklad koenzým Q, nikotínamid, melatonín, rôzne antioxidačné enzýmy - superoxiddizmutáza, glutathionperoxidázou, kataláza, laktoperoxidáza.

Koenzým Q (ubichinon , koenzým Q10) je zlúčenina, ktorá okrem iného chráni bunkové membrány pred voľnými radikálmi. Z časti je vytváraný priamo v tele, z časti sa prijíma potravou. Čím sme starší, tým si ho naše telo dokáže vyrobiť menej. Jeho podanie zlepšuje činnosť srdca, pôsobí ako ochrana proti ateroskleróze (kôrnatenie ciev) a ischemickej chorobe srdca, priaznivo ovplyvňuje zdravotný stav ľudí s AIDS a nádorovými ochoreniami a pravdepodobne pôsobí pozitívne aj pri ochorení ďasien a závesného aparátu zubov.

Melatonín znižuje výskyt vedľajších účinkov chemoterapie a v štúdiách boli už preukázané jeho protirakovinové účinky, aj keď jeho hlavnou funkciou je úprava spánku.
 

Farba a čerstvosť sú najdôležitejšie
Najlepšími prírodnými zdrojmi antioxidantov sú ovocie, zelenina, obilniny, strukoviny, orechy, semienka, bylinky a korenie. Viac antioxidantov obsahuje vždy farebná zelenina a ovocie, napríklad červená cibuľa, kapusta, či víno ​​ich majú viac než biele. Množstvo antioxidantov je ďalej ovplyvnené klimatickými podmienkami, množstvom mikroživín v pôde a prípadnými chemickými postrekmi. Po zbere ovplyvňuje množstvo antioxidantov teplota, spôsob a dĺžka skladovania, oxidácia vzdušným kyslíkom a pod. Bolo napríklad zistené, že vitamín C sa ničí pri kontakte so vzduchom už počas niekoľkých málo minút.

Dostatočný príjem antioxidantov nám zaistí pestrá strava s dostatkom rôznych druhov ovocia, zeleniny, strukovín, obilnín, orechov, semienok, byliniek. A nezabudnite - ovocie aj zeleninu treba jesť čo najčerstvejšie, treba ju nakrájať až tesne pred konzumáciou, aby došlo k čo najmenším stratám cenných látok.

 

 

 

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...